Opalo jesenje lišće – kako ga iskoristiti ? – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Opalo jesenje lišće – kako ga iskoristiti ?

Kada drveće izgubi svoj šareni jesenji plašt i polako prekrije zemlju lišćem, postavlja se pitanje šta raditi sa tim? Da li može samo tako da se ostavi ili treba da se ukloni?

Mokro lišće je opasno ako se ostavi na terasi ili popločanim površinama jer se tako formira klizavi braon tepih. Iz tog razloga, lišće treba očistiti sa svih staza.

Opalo lišće takođe treba ukloniti sa osetljivih izdanaka, trave, zimzelenih biljaka i travnjaka jer biljke mogu da istrule zbog vlažnog lišća. Nedostatak svetla dovodi do ružnih smeđih fleka na travnjaku.

Međutim, lišće može da bude i korisno. Sloj do 10 cm može da se ostavi ispod drveća, grmlja i žbunja i na raščišćenim lejama za cveće i povrće. Poželjno je da se lišće pažljivo raporedi u leje pomoću grabulja i pokrije slojem zemlje tako da ga ne oduva vetar i da bi se ubrzao proces truljenja. Na taj način će se formirati svež i bogat humus koji će doprinosi intenzivnom cvetanju biljaka narednog proleća. Lišće koje brzo truli, kao ono sa voćaka i žbunja koji cvetaju, najpogodnije je za ovaj proces koji se zove kompostiranje zemljišta. Hranljive materije u lišću i odsečenim granama se ponašaju kao ekološko đubrivo zbog ovog izuzetno racionalnog metoda upotrebe velike količine lišća. Pokrivač od lišća štiti biljke od niske temperature. Ne zaboravite da na proleće uklonite svo preostalo lišće kako bi biljke imale dovoljno svežeg vazduha i sunčeve svetlosti.

Još jedna dobra ideja za reciklažu lišća je da se naprave gnezda za ježa. Na ovaj način možete da doprinesete zaštiti ovih životinja, pošto su ježevi već postali ugrožena vrsta u nekim evropskim zemljama, uglavnom zbog preteranog raščišćavanja materijala u baštama od kojih bi ježevi mogli da prave gnezda.

Pa zašto ne napraviti gomilicu od lišća i grančica? Ova životinjica, koja je aktivna u sumrak i noću, će vam se sigurno odužiti za to. Larve, gliste, paukovi i puževi su na vrhu jelovnika ovog malog pomoćnika u bašti. Ježevi mogu da vam pomognu da očistite deo bašte od insekata i buba. A pošto ježevi baš i ne mare za povrće, ne treba da brinete o lejama sa zasađenim voćem i povrćem.

Stoga, jesenje lišće ne predstavlja samo otpad koji treba da uklonimo iz bašte. Naprotiv, uz korisne savete i trikove možete da uštedite mnogo novca za humus i đubrivo i imaćete aktivnu ulogu u zaštiti životinja obezbeđujući ježevima udoban dom za život.

(izvor:gardena.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *