Ateisti iz Srbije među najobrazovanijima na svetu!!! – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Ateisti iz Srbije među najobrazovanijima na svetu!!!

Srpski ateisti su među najobrazovanijim verski neopredeljenim ljudima na svetu, pokazalo je nedavna studija „Religija i obrazovanje širom sveta” vašingtonskog istraživačkog centra „Pju”. Prema ovom, prvom istraživanju te vrste, obuhvaćena je 151 država, posebno su rangirane zemlje u kojima su ateisti, agnostici, odnosno verski neopredeljeni u manjini. Među takvih 98 zemalja, Srbija deli visoko četvrto mesto s Crnom Gorom po školovanosti svojih građana „nevernika”, posle Nemačke, Novog Zelanda i Litvanije.

Dužina školovanja od osnovnog pa do univerzitetskog obrazovanja razlikuje se od zemlje do zemlje. Istraživači su zato prihvatili metodologiju koju primenjuju i Ujedinjene nacije, po kojoj se za svaki ciklus školovanja dobija određeni broj bodova. Tako na primer, srednja škola nosi dva ili tri boda (postoje niže i više srednje škole), a univerzitetsko obrazovanje se boduje sa 4, 5 i 6 bodova.

Istraživači takođe skreću pažnju da ove podatke ipak treba uzeti s rezervom, jer su ateisti globalno gledano koncentrisani u zemljama u kojima je viši opšti obrazovni nivo, poput Zapadne Evrope, Japana, Južne Koreje ili SAD. To, međutim, ne objašnjava kako su Srbija i Crna Gora dospele u vrh liste.

U okviru jednog drugog istraživanja vašingtonskog centra „Pju”, pod nazivom „Budućnost religija: projekcija populacionog rasta 2010–2050. godina”, navodi se da je u Srbiji pismeno 97,9 procenata odraslih. Hrišćani čine 92,6 odsto populacije, 4,2 su muslimani, a ostali su neopredeljeni ili pripadnici drugih religija. Zanimljivo je da se u projekcijama za 2050. godinu predviđa da će procenat hrišćana pasti na 88,4, a da će muslimana biti 8,1 posto.

Istraživači su podatke razvrstali i po starosnim grupama i polu. Zaključak je da je obrazovni jaz između generacija globalni trend u skoro svim religijama, kao i da se u nekim religijama ne smanjuje jaz u obrazovanju između muškaraca i žena. Mladi muslimani danas se školuju tri godine duže od svojih roditelja ili baka i deka, a hrišćani su, u odnosu na prethodne generacije, dodali jednu, a Jevreji pola godine. Mladi ateisti takođe se sve duže školuju od svojih roditelja, i to za 2,9 godina.

Žene su, posmatrano na nivou svetske populacije, generalno slabijeg obrazovnog nivoa.

Utvrđene su i razlike u obrazovanju između građana razvijenih i nerazvijenih delova sveta, pa su tako hrišćani u Evropi daleko obrazovaniji od onih u Podsaharskoj Africi.

U Sjedinjenim Američkim Državama 36 odsto hrišćana imaju više ili visoko obrazovanje, dok diplome fakulteta ima 75 odsto Jevreja, 54 odsto muslimana, 53 odsto budista i 44 procenta ateista.

U budućnosti

Predviđanja za Srbiju po dekadama su sledeća: 2020. biće malo više od sedam miliona hrišćana, 390.000 muslimana i 260.000 ateista. Tokom godina smanjivaće se i broj nevernika i broj hrišćana, a rasti broj muslimana, tako da će 2050. biti 5.480.000 hrišćana, pola miliona muslimana i 210.000 ateista i agnostika.

Navedeno je i osam zemalja u kojima do 2050. godine hrišćani više neće imati većinu, a među njima su Bosna i Hercegovina i Makedonija u kojoj će prevladati muslimani, dok će verski neopredeljeni prevladati u Francuskoj, Holandiji i na Novom Zelandu.

(izvor: politika.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža