Bum na poslu : Dešifrovanje uputsva za lek ! :) – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Bum na poslu : Dešifrovanje uputsva za lek ! :)

Poznavanje medicinske terminologije, ali i dobar vid, lupa,ili velika dioptrija, preduslov su ako npr. želite da pročitate upustvo o leku. Toliko su sitna slova,da nam ni Šampolion ne bi pomogao :). Bilo da je ćirilica ili latinica, teško da ćete bez oštrog vida ili neke lupe uspeti da pročitate upustvo koje ide uz lek u kutiji. A ako i uspete da ga dešifrijete, tek ćete tada biti u šoku, jer je 90% teksta zapravo opis nus pojava i posledica konzumacije. Profesorka u penziji dr. Milica Prostran je za Politiku na ovu temu rekla da se slaže da su slova sitna, ali da bi u slučaju povećanja fonta, bio potrošen i veći papir koji treba spakovati u kutijicu. Još je veći problem lista nus pojava koja prema recima doktorke Prostran mora da stoji, jer pacijent iako ih mozda ne razume, zna da u kombinaciji sa drugim lekovima, postoji opasnost.

Jedno od mišljenja je da kompanije namerno stavljaju ovoliku listu neželjenih dejstava, kako bi se zaštitile od tužbi pacijenata. Pa se dešava da pacijenti i odustaju od terapije.

Za kraj, savet doktorke Prostran, koja važi za uglednog kliničkog farmakologa, jeste da se obavezno makar i uz pomoć pročita upustvo. Ili ako imate sreću da poznajete apotekara koji će vam detaljnije objasniti sve o leku.

Danas smo i mi u programu ćaskali na ovu temu 🙂

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža