Da suri orao ostane u kanjonu Orlovače – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Da suri orao ostane u kanjonu Orlovače

MRCN / Radio Bum 018

Ekološko udruženje Rzav iz Arilja trenutno radi na uspostavljanju hranilišta za sure orlove, koji su nastanjeni u kanjonu Orlovače. Ova vrsta ptice grabljivice spada u grupu ugroženih životinjskih vrsta, te je vrlo važno očuvati je i u ovom delu Srbije.

„Zavod  za zaštitu prirode je u saradnji sa lokalnim ornitolozima identifikovao prisustvo para surog orla na ovom području. Predložili su da se, s obzirom na to da populacija ove strogo zaštićene vrste broji oko 75 gnezdećih parova u celoj Srbiji, uspostavi hranilište nad kanjonom Orlovača. To hranilište trebalo bi da bude na mestu gde se svake godine i gnezdi suri orao”, kaže Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav.

foto: Brano Rudić

Građani ovog područja su proteklih godina imali neprijatna iskustva sa ovom grabljivicom, nekima od njih ptice su odnosile stoku, pa je bilo i onih koji su pokušavali da je ubiju kako bi spasili svoja stada. Cilj ovog udruženja je da najpre lokalnom stanovništvu ukaže na značaj postojanja i očuvanja ove retke vrste grabljivica, ali i da se i meštani uključe u razvoj i održavanje hranilišta.


Nataša Milivojević, Ekološko udruženje Rzav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža