Evropska nedelja prevencije raka grlića materice – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

izvor za deo teksta: rtv.rs

Udruženja ginekologa – onkologa Srbije saopštilo je danas, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, da je neophodno sprovesti vakcinisanje i ojačati program skrininga, u cilju promene crne statistike umiranja i oboljevanja od te bolesti.

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, navodi se u saopštenju.

Izazivač ovog tumora je humani papiloma virus (HPV) koji u sebi ima skoro 2/3 svetske populacije.

Jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa jeste vakcina protiv HPV-a kao primarna prevencija i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije, dodaje se u saopštenju.

“Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, kćerke, sestre, i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. To vidimo kao najefikasniji način da stanemo na put crnoj statistici oboljevanja. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije”, upozorava prof. dr Aljoša Mandić, predsednik Udruženja ginekologa – onkologa Srbije.

Vakcina protiv HPV se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu.

Imunizacija se o trošku državnog zdravstvenog osiguranja već nekoliko godina sprovodi u mnogim zemljama u svetu i zemljama našeg regiona kao preporučena vakcina za dečake i devojčice u tinejdžerskom uzrastu.

“Vakcina protiv HPV koja se primenjuje od 2006. godine više nije novost. Ona je postala standard prevencije u ozbiljnim zdravstvenim sistemima”, kaže dr Mandić.

Vakcina u Srbiji postoji, ali malo ljudi zna za nju.

Vakcina se ne plaća, sva deca mogu da je prime, trebalo bi to uraditi do 12. godine, raspitajte se, svuda odlično funkcioniše godinama, nema nuspojava, a očigledno postoji i kod nas, samo je niko ne spominje, jer se prima više doza i to po vakcini, prema nekom našem saznanju košta državu oko 100 evra po dozi.

Svako ko ima zdravstveno osiguranje, dobija vakcinu besplatno! Odete, kažete želimo pregled, vakcinu i ne rizikujte da budete deo negativne statistike!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža