Jedan od najvećih skeleta T-reksa ide na aukciju – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Jedan od najvećih skeleta T-reksa ide na aukciju

NJUJORK – izvor Tanjug

Jedan od najvećih skeleta tiranosaurus reksa ili T-reksa, nazvan Sten po paleontologu koji je prvi otkrio njegove kosti, uskoro će biti ponuđen na prodaju.

Ovaj dinosaurus živeo je na Zemlji pre oko 67 miliona godina. Njegov skelet će biti stavljen na aukciju njujorške kuće “Kristis” 6. oktobra, s procenjenom vrednošću od šest do osam miliona dolara, preneo je CNN.

Protekle dve decenije Stan je bio smešten na Institutu Blek Hils u Južnoj Dakoti gde su ga istraživali brojni paleontolozi. Ova istraživanja rezultirala su mnoštvom korisnih materijala o životu tiranosaurusa.

foto:scx.hu

Visok blizu četiri metra i dug 12 metara, Sten se sastoji od ukupno 188 kostiju, što ga čini jednim od najvećih i najkompletnijih skeleta tiranosaurusa na svetu.

Prve kosti pronašao je američki paleontolog Sten Sakrison 1987. godine, i to u Hel Kriku, području koje se prostire na delovima Montane, Severne i Južne Dakote i Vajominga. U početku su njegove kosti pogrešno identifikovane kao kosti triceratopsa, dok 1992. godine nije otkriveno njihovo pravo poreklo.

Naučnicima je trebalo više od 30.000 sati ručnog rada da obnove skelet, a tom prilikom su otkrili i da je Sten doživeo prelom vrata. Zabeleženi su i znakovi uboda na njegovoj lobanji i jednom rebru koje je možda izazvao drugi tiranosaurus.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža