Objavljena muzika iz filma “Ederlezi Rising” – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Objavljena muzika iz filma “Ederlezi Rising”

Ederlezi Rising” je dugoočekivani, srpski naučnofantastični film, vizuelna analogija o suštini ljudskih emocija na relaciji čovek – mašina, reditelja Lazara Bodrože i scenariste Dimitrija Vojnova. Film inspirisan pripovetkom Zorana Neškovića “Predveče se nikako ne može” iz 1983. godine, je sofisticirna, kamerna melodrama smeštena u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na ovaj naš, današnji.

Glavnu žensku ulogu androida Nimani igra Stoya, američka glumica srpskog porekla najpoznatija kao izuzetno uspešna zvezda filmova za odrasle i cenjena društvena aktivistkinja, feministkinja, objavljivana autorka i kolumnistkinja (The New York Times, Guardian, Vice). Pored nje kojoj je ovo prva uloga u mejnstrim filmu, glavnog muškog lika tumači trenutno najpopularniji slovenački glumac Sebastian Cavazza, publici poznat po značajnim ulogama u filmovima i TV serijama širom regije.

Ederlezi Rising” je premijerno prikazan u okviru programa Srpski film ovogodišnjeg FEST-a na kome Stoya osvaja nagradu za najbolju žensku, Cavazza za najbolju mušku ulogu, Bodroža za najbolju režiju, a film – Beogradskog Pobedinka za najbolji film, uz komentar žirija da je “žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskoj kinematografiji, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i ujedno najkompletniji film”. Međunarodnu premijeru film je imao u okviru 37. izdanja Međunarodnog festivala u Briselu, a učestovao je i u programu festivala Let’s CEE u Beču na kom je osvojio nagradu za distribuciju. Nagrade osvaja i u Rusiji – Tarkovsky Fest, na Phenomena Filmu u Brazilu, kao i na regionalnim festivalima u Sopotu, Ravnom Selu i Kranjskoj Gori. Prikazivan je na Sitges Filmu u Španiji, Varšava Filmu, Fantaspoi u Brazilu i nedavno na Trieste Science+Fiction Festivalu u Italiji, dok će ovog vikenda biti deo programa značajnog evropskog festivala Cottbus u Nemačkoj, a tačno nedelju dana nakon toga i LIFFe festivala u Ljubljani. Nakon niza uspeha u festivalskom životu ovog specifičnog i hrabrog srpskog filma, on kreće i u zvaničnu distribuciju širom sveta od marta sledeće godine, a glavni, severnoamerički distributer je Grindstone – Lionsgate.

izvor:universal music

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža