Od Golubačke tvrđave do najlepšeg dela Dunava – lepote Srbije pod zaštitom UNESCO-a – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Od Golubačke tvrđave do najlepšeg dela Dunava – lepote Srbije pod zaštitom UNESCO-a

Zbog posebne geološke, prirodne, istorijske i kulturne vrednosti, koja je značajna ne samo za Srbiju već za čitav svet, UNESCO je jula prošle godine Đerdap proglasio prvim geoparkom u Srbiji. Tako je lepota ovog bisera istočne Srbije, kroz koji, kako mnogi tvrde, protiče najlepši deo Dunava, i zvanično postala turističko blago Balkana.

Đerdapska klisura, Lepenski vir, Golubac, Rajačke pivnice – ovo su samo neke od sigurnih stanica svih turista koji reše da posete istočnu Srbiju i Geopark Đerdap. Ovo prirodno, kulturno i istorijsko blago naše zemlje obuhvata površinu od 1.330km2, predstavljajući svojevrsni muzej na otvorenom. Prirodna jedinstvenost predela ogleda se i u jedinstvenoj flori gde je pristuno više od 1100 vrsta i podvrsta različitih biljaka.

„U Nacionalnom parku Đerdap postoji 9 obeleženih staza za pešačenje, koje vas vode na prelepe vidikovce. Najpoznatiji su Ploče i Kovilovo, ali tek kada sve obiđete videćete zašto je ovo najveći i najlepši nacionalni park u Srbiji“, navodi Ivan Morarević iz Turističke agencije „Đerdap travel“.

Đerdapom, svojom grandioznošću i značajem, dominira Đerdapska klisura u dužini od 100 kilometara plovnog puta reke Dunav. A sam Dunav kao da je najlepše sačuvao za Đerdap. Ovde je najširi (6km), najuži (140m) i najdublji (90m) na svom toku do Crnog mora. Zato je i najveća turistička atrakcija Đerdapa upravo krstarenje kroz Đerdapsku klisuru.

„Kada zaplovite Dunavom, on će vas voditi kroz prošlost – od Lepenskog vira i najstarije kulture Evrope, preko rimskog puta ka čuvenom Trajanovom mostu i Trajanovoj tabli, do Tvrđave Golubački grad, grandioznog utvrđenja koje gospodari ovom rekom“, priča Morarević.

Manastir Tumane, Rajkova pećina, Valja Prerast, Beli izvorac, vodopad Blederija, kanjon Vratne, manastir Bukovo, muzej Đerdapa, HE Đerdap I, Rajačke i Rogljevačke pivnice, stara Kladovska čaršija, Donji Milanovac i Golubac – ovo su samo neki od lokaliteta koji turistima godinama privlače najveću pažnju.

Takođe, kao svi delovi Srbije, i istok ima svoje specifične gurmanluke, koji u sebi nose priču i tradiciju ovog podneblja.

„Obavezno planirajte da probate grilovani bareni (vlaški) sir, “mamaljigu” kačamak od belog kukuruznog brašna, plašinte, alasku riblju čorbu i somovinu na žaru. Ako vam ponude jagnjetnu u mleku i barenu ovčetinu na Miroč planini, nemojte da se dvoumite. Ljubitelji vina neka potraže Tamnjaniku, autohtonu sortu negotinskog vinogorja“, kaže Morarević.

Đerdap se odavno prilagodio turistima, pa tako nudi različite smeštaje – hotele, vile, kuće, apartmane i sobe, sa brojnim uslugama, koje mogu da se prilagode svačijem džepu. Oni koji odluče da svoj odmor ili vikend provedu tamo i da se uvere zašto je UNESCO odabrao baš Đerdap, sve potrebne informacije mogu naći na sajtu Turističke agencije Đerdap travel www.djerdaptravel.rs.

3

Osim što je objedinio smeštajne kapacitete, sajt pruža mogućnost i za rezervisanje karata i ulaznica za tvrđave, muzeje i vidikovce Nacionalnog parka Đerdap. Tako turisti dobijaju ponudu na jednom mestu, a ugostitelji i vlasnici smeštajnih kapaciteta mogućnost da se besplatno promovišu i lakše dođu do gostiju. Na sajtu je i opcija “Odmor prilagođen vama” gde potpuno besplatno turisti mogu da dobiju program putovanja, kao i male tajne i savete lokalnih vodiča.

Sredstva za ovaj projekat dobijena su na konkursu Evropske Unije i Nemačke kancelarije GIZ u Srbiji u okviru projekta “EU za tebe”. To je, kažu iz agencije, bio osnov za nastavak poslovanja I pripremu za naredne sezone.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža