Oprezno u prirodi: sve češći ujedi krpelja! – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Oprezno u prirodi: sve češći ujedi krpelja!

Ujedi krpelja sve su češći razlog zbog kojeg se građani Niša obraćaju za pomoć lekarima Hitne pomoći, što je uobičajeno za ovo doba godine.

Krpelji su najaktivniji uprvo tokom maja i juna i zbog toga lekari preporučuju povećanu opreznost prilikom boravka u prirodi.

Da bi se ujedi krpelja izbegli najvažnija je prevencija, a to je izbegavanje neuređenih travnatih površina, nošenje odeće dugih rukava i pantalona sa nogavicama, kao i svetle garderobe, jer se na njoj lakše uočavaju ovi insekti.

Lekari savetuju sampreglede tela nakon boravka u prirodi, kako bi na vreme uočili da li smo pokupili nekog krpelja.

Nišavski kej/foto: gradskiportal018

Ukoliko se uoči prisustvo krpelja na telu neophodno je da se on u što kraćem vremenskom periodu ukloni, odnosno u prvih 24 časa, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije ukoliko je krpelj zaražen.

Vađenje krpelja sa tela trebalo bi se obaviti u zdravstvenoj ustanovi, a ukoliko to nije moguće, taj posao treba da obavi stručna osoba isključivo mehanički, odnosno čistom pincetom prethodno dezinfikovanom alkoholom.

Pre odstranjivanja krpelja, mesto na kome se taj insekt nalazi ne treba tretirati nikakvim hemikalijama – alkoholom, benzinom, acetonom.

Krpelji su zglavkari koji svojim ubodom mogu da prenesu određene zarazne bolesti pre svega Lajamsku bolest.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža