Planeta promenila vibracije zbog karantina – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Planeta promenila vibracije zbog karantina

Poslednjih mesec dana, zbog pandemije Kovidom 19 svedoci smo istorijskih promena u svakodnevnom načinu života Evropljana. Sve više gradova je u svojevrsnom karantinu, obustaljen je javni saobraćaj, rade samo apoteke i prodavnice prehrambene robe. Međutim, niko nije očekivao da će se zbog karantina promeniti i način na koji „vibrira” naša planeta.

Naučnici koji proučavaju dubinska kretanja i signale izvestili su o padu seizmičkog šuma, odnosno vibracija u kori planete, što bi mogla da bude posledica prekida saobraćajnih mreža i drugih ljudskih aktivnosti, piše „Nejčer”.

foto: nacgeo.wordpress.com

Tomas Lekok, seizmolog Kraljevske opservatorije Belgije, rekao je da se ovakav pad seizmičke buke obično događa samo nakratko oko Božića. Naime, vibracije koje proizvode vozila u pokretu i neprekidni rad industrijskih pogona prouzrokuju manja pomeranja Zemljine kore isto kao i prirodni događaji poput zemljotresa. Iako su efekti pojedinačnih izvora mali, zajedno stvaraju jači pozadinski šum zbog čega seizmolozi teže otkrivaju druge signale koji se javljaju u istoj frekvenciji.

Lekok je objasnio kako podaci sa seizmografa opservatorije pokazuju da su mere za suzbijanje širenja novog koronavirusa u Briselu posledica pada seizmičke buke za oko jednu trećinu. Mere koje spominje uključuju zatvaranje škola, restorana i drugih javnih prostora od 14. marta i zabranu svih putovanja od 18. marta.

Zbog privremenog pada seizmičkog šuma, do koga je došlo usled ljudske aktivnosti, belgijska opservatorija može bolje da otkrije ostale talase u istoj frekvencijskoj zoni kao i šum koji stvara saobraćaj. Površinski seizmograf sada je gotovo podjednako osetljiv na sitne potrese i eksplozije kamenoloma kao i detektor koji se nalazi na dubini od 100 metara i može bolje i brže da utvrdi lokacije novonastalih potresa.

Belgijski seizmolozi nisu bili jedini koji su primetili efekat karantina na koru naše planete. Selest Labedž, studentkinja geofizike na Institutu za tehnologiju u Kaliforniji, napisala je da je sličan pad šuma zabeležila i stanica u Los Anđelesu.

izvor:rts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža