Tintin u koloru posle 88 godina !!! – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Tintin u koloru posle 88 godina !!!

„Avanture Tintina”, seriju od 24 stripa, stvorio je belgijski karikaturista Žorž Remi, poznatiji kao Erže (1907–1983). Strip se pojavio u decjem dodatku belgijskog casopisa „Dvadeseti vek” i u njemu je objavljivan od 1929. do 1939. godine. Od 1940. do 1945. izlazio je u belgijskim novinama „Vece”, a od 1946. u francusko-belgijskom casopisu „Tintin”. 88 godina nakon prvog izdanja, iz crno beletehnika,ovaj broj prenet je u kolor.

Prvi u seriji stripova o Tintinu – „Tintin u zemlji Sovjeta”, koji opisuje avanture ovog junaka i njegovog psa Sneška u Moskvi za vreme Josifa Staljina, prenet je nedavno iz crno-bele tehnike u kolor, 88 godina nakon prvog pojavljivanja, januara 1929. godine.

Radnja svakog stripa je smeštena u 20. vek. Dobro istražena prica je uvek puna avanture sa elementima fantazije, misterije, trilera i naucne fantastike. Prisutan je humor sa „mrvicama” satire i komentara na aktuelne politicke ili kulturne teme.

Pre šest godina „Avanture Tintina” doživele su možda i najbolju ekranizaciju do sada. Stiven Spilberg je režirao, a Piter Džekson producirao trodimenzionalni animirani film „Tajna Jednoroga”, zasnovanog na trima stripova – „Kraba sa zlatnim kleštima” (1941), „Tajna Jednoroga” (1943) i „Blago pirata Crveni Rakam” (1944). Film je ostvario dobru zaradu na bioskopskim blagajnama u svetu (374 miliona americkih dolara) i dobio dobre kritike. Bio je nominovan za nagrade Oskar i Bafta, a osvojio je „Zlatni globus” za najbolji animirani film.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža