“WhatsApp” na bezbedonosnom udaru ?! – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

“WhatsApp” na bezbedonosnom udaru ?!

Kajem prošle sedmice podigla se velika prašina oko bezbednosti komunikacije putem popularnog servisa „vocap”, koji je u vlasništvu „Fejsbuka”. Iako se on reklamira kao siguran alat za razmenu kratkih poruka, zahvaljujući primeni najsavremenije enkripcije, „Gardijan” je kao ekskluzivnu priču objavio da ipak postoji propust koji omogućava samoj kompaniji i trećim licima, kao što su na primer bezbednosne službe, da vide sadržaj prepiske.

„Vocap” je u međuvremenu demantovao da je svesno napravio bezbednosnu „rupu” koju bi vladine službe ili bilo koja treća strana mogli da zloupotrebe. Tvrdi da je britanski list „naduvao” priču o ranjivosti sistema, a reč je, kako kažu, samo o nastojanju da aplikacija bude što jednostavnija za korišćenje.

Budući da je reč o popularnom servisu sa više od milijardu korisnika, otvorila se rasprava o tome koliko su čet-aplikacije istinski bezbedne i da li je korisnicima važnija privatnost ili jednostavnost.

„Vocap” od prošlog aprila koristi protokol za enkripciju „signal”, koji garantuje da je sadržaj prepiske poznat samo pošiljaocu i primaocu, jer razmenjuju jedinstvene ključeve za dešifrovanje

„Vocap” od prošlog aprila koristi hvaljeni protokol za enkripciju „signal”, koji garantuje da je sadržaj prepiske poznat samo pošiljaocu i primaocu, jer razmenjuju jedinstvene ključeve za dešifrovanje. Međutim, kada se poruka pošalje korisniku koji nije na internetu i koji u međuvremenu ponovo instalira aplikaciju, kompanija menja ključeve ne obaveštavajući ni pošiljaoca ni primaoca.

Propust nije toliko kritičan da bi sada svi zabrinuti korisnici trebalo da deinstaliraju aplikaciju, poručuju stručnjaci za bezbednost. Oni mogu u podešavanjima da nameste da svaki put dobiju obaveštenje kada se promene ključevi za enkripciju. Međutim, postavlja se pitanje da li se preteranim obaveštenjima i zahtevima da se pojedinačno odobri svako slanje remeti jednostavnost upotrebe, upravo ono zbog čega su ovakvi servisi popularni.

(izvor: politika.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža