Završena izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Završena izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu

Zgrada Naučno tehnološkog parka smeštena na Gradskom polju pored tehničkih fakulteta je završena, a svečano otvaranje se planira već tokom iduće nedelje. Prema rečima dr Milana Ranđelovića oni su spremni i čeka se samo dolazak gostiju.

“Formalno otvaranje zavisi od onih koji će otvaranju prisustvovati, a Ranđelović veruje da za to postoji interesovanje i predsednika Republike i premijerke jer su i jedan i drugi dali i lični doprinos realizaciji planova oko izgradnje Naučno-tehnološkog parka”, kaže Ranđelović.

Za izgradnju Naučno tehnološkog parka utrošeno je 12,5 miliona evra sa svim okruženjem. Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke. Investitor je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, projektom izgradnje i opremanjem upravljala je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije. Pomogao je i grad Niš, a  sve aktivnosti po  ugovoru je  relalizovala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

“Zna se i ko će biti prvi stanari Naučno tehnološkog parka.  Od ukupno 36 prijava koje su stigle na javni poziv, 21 za start-ap kompanije i 15 prijava tehnološko-razvojnih kompanija, izabrane su 32. Imaćemo 20 start-ap kompanija i 13 tehnološko-razvojnih”, kaže direktor NTP dr Milan Ranđelović.

Dr Milan Ranđelović dodaje da će kompanije koje su dobile  ugovore za useljenje sa radom početi u avgustu.

“Tada će kompanije početi da se useljavaju, a od 1.septembra bi počelo da se radi punim kapacitetom”, kaže Ranđelović.

Stanarima je na raspolaganju 14.000 kvadrata. Naučno tehnološki park je od posebnog značaja za grad Niš izgradnjom  ovog parka dobio priliku da bude prepoznat kao grad u kome se  razvijaju inovativni proizvodi i usloge korišćenjem visokih i naprednih tehnologija.

“Dobio je i instituciju koja će se sistemski baviti uspostavljanjem inovacionog i eko sistema, identifikovanjem svih aktera i u privredi i kod naučno obrazovnih institucija koje mogu da doprinesu jedni drugima. Do sada niko sistemski nije bavio uspostavljanjem saradnje nauke i privrede, pa će park preuzeti tu ulogu”, kaže Ranđelović.

Pored zgrade Naučno tehnološkog parka nalazi se uređeno parkiralište, ali i lepo uređen park sa fontanama. U  podrumu zgrade se nalaze garaže i fites centar površine 400 kvadrata.  U prizemlju  i na galeriji  su sadržaji namenjeni celoj zajednici. Pre svega se radi o ulaznom holu i lobiju koji je u funkciji parka, ali i Muzeja industrijske baštine Niša. Tu će biti i kafić, restoran i veliki kongresni centar koji će koristiti park ali i drugi akteri.

izvor:gradskiportal018.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža