Žutom bojom protiv štetnih insekata! – bumradio018.rs

bumradio018.rs

From the blog

Žutom bojom protiv štetnih insekata!

Mnogi insekti sleću na žuto cveće sasvim slučajno, jer ta boja spada među najčešće u biljnom carstvu. Dokazano je da žutu boju obožavaju domaće i divlje pčele, komarci, ali i neki drugi insekti koji mogu biti štetni po vaše biljke.

Neki leptiri, kao što je vatreni dukat, vole i često sleću na žute cvetove, ali ih zbog nektara često privlače i cvetovi koji imaju crvene, plave i bele latice.

Privlačnost žute boje često se koristi u borbi protiv štetočina. Zbog toga su nekada baštovani stavljali svuda po bašti žuto obojene plastične posude koje bi ispunili vodom i u nju dodali nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. Žuta boja bi privukla insekte i oni bi se utopili u toj posudi.

Sada se koriste „žute ploče“ koje su premazane specijalnim lepkom. Na taj način možemo uloviti tresetne mušice, štitaste moljce, krilate lisne vaši i muve minere.

S obzirom na to da žutu boju voli većina insekata, preporučujemo vam da ukoliko planirate piknik, odaberete odeću crvene boje, dok žute i bele odevne predmete treba izbegavati.

 

izvor: agromedia.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Budimo u dnevnom kontaktu, na mreži svih mreža